Szocialista összeomlás a magyarországi EP választáson

A tartalmas kampány és minden pártot magába foglaló vita nélkül lezajlott magyarországi EP választáson a radikális jobboldali Jobbik és a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc pártja a szocialistákat megelőzve a két legnagyobb ellenzéki párttá nőtte ki magát. A Fidesz európai méretekben is egyedülálló dominanciája tovább folyatódik a magyar politikai színtéren.

Foto: CreativeCommons/mszp.hu


A 2014-es európai parlamenti választáson Magyarországon minden idők legalacsonyabb részvételi arányát rögzítették: a 28,97%-os részvétel elmaradt a 2009-ben mért 36,31%,-tól és a 2004-es 38,50%-tól is. Ugyanakkor ez az arány magasabb volt, mint a visegrádi régió többi országában tapasztalt idei részvételi arány: Szlovákiában a lakosság 13,05%-a; Csehországban 18,20%-a; Lengyelországban 23,83%-a adta le szavazatát. Hozzá kell tennünk azt is, hogy az EP választást megelőző időszak Magyarországon látványos kampány és viták nélkül telt el.

A Fidesz a brüsszeli kritikát a nemzet elleni tiszteletlen támadásként állította be

A választás legnagyobb győztese Orbán Viktor pártja, a Fidesz, amely az Európai Néppárton belül  kiemelkedő győzelmet aratott a kontinensen. Orbán főként a szomszédos országokban élő magyarok helyzetével kapcsolatban kampányolt, és kisebbségi magyar jelölteket is felvett az EP listájára – többek között az ismert protestáns lelkészt, Tőkés Lászlót. A Fidesz kampányának fontos részét képezte az az óriásplakát, amelyen a miniszterelnök portréja látható magyar zászlóval a háttérben, a következő üzenettel: „Üzenjük Brüsszelnek: Tiszteletet a magyaroknak!”. Ez a megközelítés kétségkívül rendkívül demagóg. Szándékosan tisztázatlan marad, hogy pontosan kit vagy kiket kell érteni „Brüsszel” alatt (a Bizottságot? netán az Európai Parlamentet?), illetve azt sem pontosítja, hogy a szóban forgó Brüsszel tiszteletlensége a magyarokkal szemben miben nyilvánult meg. A homályos utalás egyfajta célzás az EU-s intézmények kritikáira az Orbán kormánnyal szemben. A Fidesz ugyanazt a taktikát alkalmazta ezeken a hirdetőtáblákon, mint Orbán Viktor az Európai Parlamentben a magyarországi demokrácia helyzetéről folytatott vitái során. Ezzel a kommunikációval Magyarország egészét a jelenlegi kormánnyal azonosítja, a miniszterelnök politikáját érő kritikákat pedig nemzetellenes támadásként tünteti fel.

A Jobbik és az ex-miniszterelnök pártja a legerősebb ellenzéki erővé nőtte ki magát

A radikális jobboldali Jobbik lett a második és egyben a legerősebb ellenzéki párt a Fidesszel szemben, annak ellenére, hogy a kampány vége felé Kovács Béla EP képviselő ellen orosz érdekek képviseletének gyanúja miatt az ügyészség vádat emelt. Az azóta újraválasztott EP képviselő Kovács gyakran látogatott Moszkvába, az Európai Parlamentben rendszeresen Oroszország mellett tette le voksát, a krími népszavazást pedig választási megfigyelőként szabadnak és tisztességesnek értékelte. A magyar sajtó értesülései szerint Kovács felesége orosz nemzetiségű, és nemrég szerény budapesti lakását egy Budapest környéki villára cserélte. Bár a Jobbik vezetői ezidáig kiálltak Kovács mellett, a vádak beigazolódása hatalmas csapást mérhet a pártra, ugyanis a haza elárulásánál kevés dolgot ítélnek el jobban a szavazói. A Jobbik kampányának központi témáit az európai bérek és a magyar állampolgárok jogai alkották, miközben a szélsőséges arculat enyhítésével megpróbáltak a mérsékeltebb szavazók számára is vonzóvá válni.

AZ EP választások legnagyobb meglepetése a szocialisták szinte teljes összeomlása volt. Annak ellenére, hogy az európai kampány fontos lehetőség lehetett volna arra, hogy hangot adjanak kritikájuknak az EU-ellenességgel kapcsolatban, illetve az Orbán Viktor által képviselt értékek kapcsán, nem nagyon vették ki részüket az idei kampányból sem PR, sem tartalmi szempontból. A lesújtó eredmények kihirdetése után a szocialista párt vezetősége felajánlotta lemondását.

Általános meglepetést okozott, hogy a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc pártja, a DK, a szocialistáknál jobb eredménnyel zárta a választást, habár előzetesen mindössze 2%-ot jósoltak nekik. Gyurcsány nevét a közvélemény túlnyomó része az öszödi beszéddel, a magyar gazdaság katasztrofális menedzsmentjével kapcsolja össze, amely szükségessé tette a 2009-es IMF hitelfelvételt. A magát alapszabályában liberálisként definiáló párt két új európai parlamenti képviselője a szocialistákkal ül majd egy frakcióban az Európai Parlamentben – erről értesülve a liberális közgazdász és a pártprogram koordinátora, Bauer Tamás azonnal lemondott párttagságáról. A párt a kampány során Orbán Viktor nacionalista retorikájával szembehelyezkedő politikai programot hirdetett, az európai értékek pártjaként pozicionálva magát.

Gyurcsány amorf pártja Bajnai zavaros politikai alakulatával vetélkedett

A Fidesz ellenpólusaként jelent meg az egykori miniszterelnök, Bajnai Gordon Együtt-PM pártja is. Habár ő volt a párt listavezetője, kifejezte azt a szándékát, hogy idehaza kívánja folytatni a pályafutását, így egyetlen képviselői helyüket a környezetvédő Jávor Benedek kapta, aki a zöldek frakcióját fogja erősíteni az EP-ben.  Az Együtt-PM ideológiai sokszínűségét jól mutatja, hogy a következő jelölt a listájukon Szelényi Zsuzsanna volt, aki a liberálisokhoz csatlakozott volna az EP-ben, őt pedig az egykori külügyminiszter, Balázs Péter követte, aki viszont korábban a szocialisták jelöltje volt. Mivel Együtt-PM jobb eredményt ért el a vártnál, identitását definiálnia kell mind a magyar, mind az európai politikai életben. Az amúgy is zavaros magyar politikai helyzet szereplőinek listáját egy olyan párttal egészítették ki, amelyiknek egyik fele a túlzott üzleti befolyás ellen küzd majd az EP-ben, míg a másik az üzlet-párti Bildenberg-csoport találkozóján vesz részt. Ez aligha fog segíteni a magyar szavazóknak abban, hogy tisztábban lássanak és tájékozódjanak a politikai palettán.

Az utolsó képviselői hely az Európai Parlamentben az 5%-os küszöböt éppen csak súroló LMP-nek jutott. Jelöltjük, Meszerics Tamás, a Közép-európai Egyetem politika professzora, szintén a zöldekhez csatlakozik majd az EP-ben. Schiffer András pártelnök hangsúlyozta, hogy pártjának a sokkal nagyobb költségvetéssel gazdálkodó vetélytárakkal szemben csekély 4 millió forint állt rendelkezésére a kampány céljaira.

A választás alapján világosan látszik, hogy mostanáig a Fidesz egyetlen politikai riválisának sem sikerült olyan koherens jövőképet vázolnia, amely igazán magával ragadná a szavazókat.

Gergely Galovics

Gergely Galovics

is a member of idemagog.hu team, graduated in International Relations at Eötvös Loránd University in Budapest and currently studies ethnic and minority policy at the Eötvös Loránd University.